Kuchen mit Basilikum?
Konnt ich mir nicht so richtig vorstellen. Aber: Ich wurde mal wieder eines Besseren belehrt und teile hier gern das Rezept. Nicht nur, dass er wirklich lecker schmeckte, er hatte auch diese wunderschön frische, sommerliche Farbe! Ein echter Hingucker, denn wenn man ihn erstmal so von aussen sieht, sieht er nicht besonders spektakulär aus, aber aufgeschnitten ist er wirklich der Knaller. Und wer kann schon behaupten, aus Basilikum je einen Kuchen gemacht zu haben?

Auf geht’s in die Küche, um den grünen Kuchen auszuprobieren. Für mich war es ganz praktisch, denn ich hatte noch ganz viele Kräuter vom letzten Foto-Shoot übrig und was macht man sonst mit ihnen, als sie zum Kuchen zu verarbeiten? 😉

Sweet Basil & Lemon Cake
180 g flour
2 1/2 teaspoons baking powder
1/2 teaspoon ground vanilla
1/2 teaspoon salt
finely grated zest of 2 organic lemons
125 g sugar
100 ml plain yoghurt
juice of 1/2 a lemon
115 ml olive oil
2 eggs
10 g finely chopped basil
Frosting:
275 g cream cheese
50 g powdered sugar
juice of 1/2 lemon

Some basil leaves for decoration

Preheat the oven to 180° Celsius. Grease a small baking tin (18 cm diameter) and set aside. Mix flower, baking powder, ground vanilla and salt in a bowl and set aside. In another bowl mix the lemon zest with the sugar. Add yoghurt, lemon juice, olive oil, eggs and finely chopped basil and whisk. While whisking add the flour mixture spoon by spoon until it’s a well-blended dough. Pour half of the dough into the baking tin and bake 25-30 minutes. Let the cake cool and repeat with the rest of the dough so that you have two small cakes.

For the frosting mix the cream cheese, sugar and lemon juice. When both cakes are cooled place the first one on a plate and spread frosting on top of the cake, place the second cake on top and spread more frosting along the sides. Decorate with basil leaves.

Sweet Basil Cake – Auch Basilikum Zitronen Kuchen genannt

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